lördag 20 mars 2010

Högskolekvalitet

Den 16 mars lanserades Högskolekvalitet.se för fjärde året i rad. Undersökningen har inte oväntat mottagits med mycket blandade reaktioner.

I samband med lanseringen har vi målats upp inte bara bildnings- utan också kunskapsfientliga. Det är naturligtvis inte sant. Därför väljer jag att återge delar av det inlägg som publicerades på aftonbladets ledarblogg under söndagen och där vi tydliggör vårt förhållningssätt i frågan:

" Det är få förunnat lyxen att kunna studera endast för nöjets och bildningens skull. De allra flesta som studerar gör det i förhoppningen om att det ska ge dem bättre försörjnings- och karriärmöjligheter.

Syftet med Högskolekvalitet är att blivande studenter ska kunna jämföra olika utbildningars grad av samverkan med arbetslivet, samt få indikationer på hur det gått för examinerade efter deras studier. Ingen annan undersöker detta idag. Många studenter har hört av sig till oss och varit glada för undersökningen och att vi uppmärksammat problematiken. Att Svenskt Näringsliv gör denna undersökning på eget bevåg borde välkomnas även av Aftonbladet.

Barn från familjer utan tradition av högre utbildning är de som drabbas mest av den bristfälliga informationen om jobbmöjligheter efter studierna. Därför är det minst sagt förvånande att Aftonbladet hävdar att utbildning inte ska leda till resultat, utan att all utbildning urskillningslöst är bra.

Svenskt Näringsliv har inte en bildnings- eller kunskapsfientlig syn; vi bryr oss om studenterna och vad den högre utbildningen leder till
".

Vad som är mest oroväckande i den här debatten är att bildning och jobb används som paradoxer. Som att det ena skulle utesluta det andra?! Istället för att se utbildning för jobb som ett hot mot det svenska bildningsidealet kanske vi på ett mer konstruktivt sätt kunde börja diskutera hur vi kan förena kunskap och bildning med jobb. Om inte annat lär det uppskattas av merparten av de många tusentals personer som varje år efter avklarade studier kommer ut på arbetsmarknaden i hopp (eller förtvivlan) om att med hjälp av sin utbildning kunna försörja sig och göra karriär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar