söndag 18 juli 2010

Rekordmånga pluggar i sommar

Det skrev DN under gårdagen. I artikeln berättar Linnea, 22 år som vanligtvis läser programproduktion för radio och nya medier i Båstad att hon under sommaren läser Harry Potter och hans världar och kursen Chick lit.

– Jag fick inget jobb och vill inte gå på a-kassa, då tar jag hellre studielån. Många tycker nog att det är ett skönt alternativ säger hon till DN.

Att plugga istället för att jobba under sommaren är en vanlig lösning bland de studenter som inte får ett jobb. Det hade kunnat vara en bra lösning om det möjliggjorde för studenter att slutföra sin utbildning i snabbare takt. Dessvärre är det sällan så det är. Inte minst för programstudenter är utbudet nämligen ofta helt irrelevant för de studier de bedriver under terminerna. För dem innebär kurserna istället inget annat än en extra skuldfälla.

En sökning bland sommarkursutbudet visar att de karaktäriseras av platsgaranti, lågt ställda förkunskapskrav och inga obligatoriska eller schemalagda träffar. Innehållet är tveksamt. I en sökning hittar jag genast exempel på en typisk sommarkurs: Låtskrivningens grunder 7,5 poäng. Endast grundläggande behörighet (eller motsvarande) kompetens krävs annonserar man på hemsidan. I kursbeskrivningen anges att kursen går ut på att lära sig

"de grundläggande byggstenarna inom populärmusik. Bl.a får man prova på att tonsätta text och omvänt, att skriva text till given melodi. Här får du tips på inspirationskällor o.s.v. En distanskurs för Dig som är nyfiken på låtskrivandet"

En sådan kurs kan med största sannolikhet uppfattas som en både roande och relativt enkel sommaraktivitet som dessutom lediggör tid under sommaren. Men jag är inte lika säker på att exempelvis en ekonomi- eller ingenjörsstudent skulle välja att läsa en sådan kurs om det fanns andra kurser som de kunde tillgodräkna sig, eller om de fått ett jobb istället.

Och kanske är det så att rolighetsfaktorn faller när återbetalningen från CSN kommer? När man som nyexaminerad student med ett antal hundratusen kronor i skulder inser att sommarkurserna bara var en livsuppehållande åtgärd och en överbelåning.

Nej det är dags att se över systemet. Sommarkursutbudet måste innefatta fler kurser som programstudenter kan tillgodoräkna sig i sin utbidlning så att de åtminstonde ges en rimlig möjlighet att slutföra sin utbildning snabbare. Dessutom bör diskussioner om ett treterminssystem återigen tas upp på agendan.

Slutligen måste arbetslivsanknytningen i utbildningarna öka. Det underlättar för studenterna att få jobb såväl under och mellan terminerna som efter studierna. Då skulle de inte luras in i en onödig skuldfälla och högskolorna och univiersiteten skulle slippa hålla kurser som blir mer att likna vid en arbetsmarknadsåtgärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar