torsdag 22 juli 2010

Treterminssystem

Både SVD och DN rapporterar idag om regeringens ambition att införa ett treterminssystem.

Det är ett utmärkt förslag.

Alla studenter får inte jobb under sommaren och löser situiationen genom att söka sommarkurser, ofta sådana de inte skulle läst om de inte såg det som enda lösningen. Utbudet av sommarkurser är relativt stort men det är långt ifrån alltid studenter hittar kurser som de kan tillgodoräkna sig eller ha nytta av i sin utbildning för att på så sätt kunna tidigarelägga examen. Att ge dem möjligheten att istället kunna läsa något som är relevant för dem även under sommaren torde vara självklar.De som istället vill jobba ska givetvis få göra det.

Ett sådant flexibelt system möjliggör till att genom jobb skaffa sig nödvändig arbetslivserfarenhet eller till att genom sommarstudier kunna slutföra sin utbildning snabbare. Det skulle sannolikt dessutom verka för att sänka etableringsåldern som idag tyvärr är bland världens högsta.

7 kommentarer:

  1. Hej Mikaela!

    Jag har svårt att ta Regeringen eller dig på allvar. Problemet med tre terminer är att studenter som redan sitter svårt ekonomiskt pressade blir ännu mer pressade.

    Många studenter är redan i den situation att de inte har några marginaler. De skulle inte klara en extra termin varken ekonomiskt, fysiskt eller psykiskt.

    Om man skall införa tre terminer istället för två terminer då behövs dels en mycket stor höjning av studiemedlen för att studenterna skall klara sin överlevnad.

    Att "luras" med LÅN hela tiden som staten gör är oförsvarligt och oetiskt.

    Speciellt gäller detta på de teoretiskt tunga samhällsvetenskapliga programmen vid våra universitet och högskolor som har en dålig eller ingen samverkan med arbetsmarknaden/näringslivet.

    Jag vet verkligen vad jag talar om för jag lever med det här problemet dag in och dag ut, månad in och månad ut. Personligen så började jag söka olika lämpliga extrajobb/deltidsjobb redan när jag började studera, men jag blev bortsorterad/bortvald gång efter annan och kom INGENSTANS med hela arbetsmarknaden.

    Så, jag och många med mig fick gigantiska problem när sedan studerandevillkoret togs
    bort 2007, eftersom vi trots massiva ansträngningar att söka jobb på ett professionellt sätt fortsatte att hela tiden bli bortsorterade/bortvalda överallt på hela arbetsmarknaden i hela Sverige.

    Många av oss har bara socialen att hoppas på som enda instans eftersom genom rapporterna "akademi eller verklighet" och "jakten på anställningsbarhet" så har vi ju blivit klassificerade som oanställbara, vilket inte hjälper oss det minsta.

    Så , i princip så tvingas man utvandra från Sverige och söka sig till något fritt, civiliserat och demokratiskt land där man inte är dömd på förhand.

    Jag skäms verkligen för hur vi behandlas av arbetsgivarna i Sverige, och jag har fått nog av bortsortering/bortval och total exkludering för länge sedan.

    SvaraRadera
  2. Mikael, please rephrase your introduction to avoid insulting Mikaela! Thanks!

    SvaraRadera
  3. Mikael, det kan ju knappast komma som en nyhet att vissa ämnen har betydligt sämre anställningsbarhet än andra ämnen. Om man väljer att läsa ett sådant ämne så får man också ta konsekvensen av detta och inte skylla på andra.

    Johan

    SvaraRadera
  4. Politikerna har inte fattat att treterminssystemet i t ex England och USA innebär *kortare* terminer och fortfarande en väl tilltagen sommarferie. På de flesta håll i England motsvaras en svensk vårtermin av två terminer, med ett kortare lov i påskveckan. Canada, Tyskland och Frankrike (till exempel) har tvåterminssystem som Sverige, även om sommarlovet ligger något senare.

    Nej, en renodlad sommartermin (juni-augusti?) skulle bli varken hackat eller malet, det är för kort för att få plats med något på allvar samtidigt som det tar ifrån studenterna möjligheten att ladda om och att skaffa sig 'andra* erfarenheter, jobba eller lägga sista hand vid den där uppsatsen. regeringen kör bara på enligt en billig logik som säger att det alltid är viktigare att det går fort än att det blir bra - eller att studenten faktiskt bevarar några kunskaper nbortom tentan.

    SvaraRadera
  5. @Mikael: Jag har redan svarat dig och tänker inte göra det igen. Det är inte två rapporters fel att samhällsvetarna har svårt att få jobb. Det förklaras snarare av en överutbildning i kombination med innehållet på utbildningarna och bristen på samverkan. Inom de samhällsvetenskapliga utbildningar som har en god samverkan har studenterna heller inte svårt att få jobb. Att påstå att det är två rapporters fel är bara löjligt och gör att du tappar trovärdighet.

    @Magnus: Studenterna laddar ändå inte om på sommaren för då jobbar de väl? Eller är registrerade på sommarkurser? Självklart behöver studenter ledigt precis som alla människor. Att utforma ett treterminssystem blir en utmaning men är möjligt. Det finns en efterfrågan bland studenter att kunna läsa in sina studier snabbare. Jag tycker att en sådan valmöjlighet ska finnas.

    SvaraRadera
  6. @Mikaela: Är det en *valmöjlighet* du lobbar för eller en ordning där de flesta tunga utbildningar i praktiken tvingar sina studenter (och forskare) att köra på turbo tre terminer om året utan mer än typ fyra veckors paus? Och givetvis utan att det finns någon inkonst som täcker upp för ledigheten, SvN:s/SAF:s ståndpunkt har ju alltid varit att studenter inte ska ha rätt till någon form av *betald* semester? Vill de ha det måste de skaffa extrajobb. Hittade du inget? Shithappens, lipsill.

    Dina kompisar kanske inte laddade om, mina lyckades faktiskt både jobba några veckor och ladda om . Själva friheten från de plikter som hör till just studierna är en del av det som hjälper till med att ladda på nytt - de som däremot har tagit ett hyperambitiöst sommarkursprogram och dessutom ska skrivba färdigt en uppsats uinder sommaren laddar oftast *inte* om utan gör bara hälften av vad de föresatt sig och dyker upp bleka och lynniga i slutet av augusti.

    Sverige är ett så pass litet land och högskolebnranschen här så pass standardiserad att har man en ordning blir den i praktiken lag för nästan alla: vi har inte t ex flera olika lärarutbildningar med klart olika längd och läroplan. Därför är det anledning tt fråga politikerna - och dig som lobbyist - ifall det här förslaget syftar till en helt ny ordning eller till att köra två- och treterminsssytem parallellt på olika håll, oich fortsätta så. Om det är en hlet fri option som vi talar om så okej. men det skulle givetvis också kräva en rejält ökad byråkrati - och en ordentlig höjning av studiemedlet. Ingendera har varit högt prioriterade: svenska politiker idag älskar att sätta igång nyordningar och slimprogram på minimal budget, och det är också avd de brukar få gehör för av till exempel näringslivet

    SvaraRadera
  7. @Mikael. Jag försöker förstå vad du skriver och vad du vill ha sagt i din kommentar, men ditt resonemang förblir obegriplig för mig. Som samhällsvetare borde du kunna ställa upp din skrift så den blir mer begriplig.

    Hur din ekonomi skulle kunna bli bättre av att du INTE ges MÖJLIGHETEN att studera även sommartid är märklig. Svårigheten att som ej utexaminerad student få ett kvalificerat arbete kan jag förstå. Ännu viktigare då att du blir klar med studierna så snabbt du mäktar med. På arbetsmarknaden konkurrerar du Mikael med dem som åren före dig examinerat sig. Ett frivilligt tre-terminssystem" förkortar den tid du är student och ökar dina personliga möjligheter.. Dina övriga bittra kommentarer låter jag förbli okommenterade...

    SvaraRadera